Levenslessen I – Goed voor jezelf zorgen

Voor jezelf zorgen want niemand anders doet het. Afgelopen jaar heb ik dit zo vaak gehoord dat het bijna een mantra is geworden. Ik moet toegeven dat het waar is. Het is zo. Niemand kan voor jou zorgen, zoals je dat zelf kan. Dit ligt natuurlijk wel aan je staat van zijn. Jij bent de enige die goed voor jezelf kan zorgen, daarbij ben je ook de enige die die zorg kan verwaarlozen. Dit geldt dus voor de meeste gevallen, niet altijd.

Het verwaarlozen is natuurlijk niet de bedoeling maar het gebeurd in een oogwenk. Wat ik dan ook stom vind is dat het nooit ophoud. Altijd en overal zal je voor jezelf moet zorgen. Alsof we daar altijd maar tijd voor hebben.

Als je even een moment geen zin hebt om te eten dan krijg je een moment later wel honger en ga je toch eten. Want zoals ik het zie; honger is niet te negeren. Als je een moment geen zin hebt om te zorgen dan komt er ook een punt dat je lichaam wat kwalen gaat vertonen maar die zijn echt veel makkelijker te negeren.

  • Je bent wel heel moe, oooh van het weekend maar weer ff meer slapen nu echt geen tijd voor.
  • Je hebt veel hoofdpijn, gaat vanzelf wel weer weg.
  • Je bent veel zenuwachtig, beetje druk op werk is volgende week wel weer over.
  • Emotioneel instabiel, period is coming.
  • Je haalt jezelf onderuit, klopt toch ook – die is veel beter dan dat ik ben.

Bovenstaande punten komen recht uit de ervaring en slaan eigenlijk kant nog wal dat je er niets aan doet want zijn eigenlijk vrij serieuze signalen.

  • Veel moe? No mercy, maak je schema leeg, en op tijd naar bed. Iedereen begrijpt dat.
  • Veel hoofdpijn? Ga maar even na, tijd om weer even tijd voor jezelf te nemen. Hoofdpijn zal weg gaan.
  • Veel zenuwachtig? Komt ook echt niet uit de lucht vallen hoor tijgers. Ga eens wat vaker sporten, mediteren of de natuur in, of gewoon in de chill ook priem. TIJD VOOR JEZELF.
  • Emotioneel instabiel, heeft waarschijnlijk ook iets te maken met te weinig tijd voor jezelf en moe zijn.
  • Je haalt jezelf onderuit? Go work on that. Schijnt dus niet normaal te zijn, ook maar van horen zeggen hoor.

Hoogstwaarschijnlijk ontstaan een hoop van deze punten uit weinig echte vrije tijd hebben. Zoals eigenlijk ook naar voren komt in bovenstaande. Dus zet maar eens één dag per week een kruis in je agenda en doe die dag waar jij zin in hebt. Hele dag in bed series kijken. Niemand houd je tegen.

Bovenstaande klinkt super makkelijk. Ik vind het daarentegen echt helemaal niet makkelijk. Ben met die echte vrije tijd nog wekelijks aan het stoeien en met mezelf niet onderuithalen is een battle die ook niet van vandaag op morgen stopt. Meer sporten, mediteren name it, dagelijkse afwegingen of ik de bank op ga of 5 minuten mediteer.

Nou ik hoop maar dat jullie puur hebben kunnen genieten van bovenstaande en niet te veel herkennen want dan heb je jezelf dus misschien wel wat verwaarloosd.

You better work on that.

X

Esli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Related stories

Geef een reactie

Quote of the week

BEST GELEZEN