Een ode aan alle laatkomers.

Guilty as charged. Ik ben een echte laatkomer. Dus ja, ik ga het laatkomen voor alle laatkomers goedpraten. Dan weet je dat alvast. Nu zijn er natuurlijk ook momenten dat ik wel op tijd ben. Want er zijn momenten dat je gewoon niet te laat kan komen. Denk aan een begrafenis, vliegvakanties, tentamens en huwelijken. Maar voor de rest presteer ik het echt altijd om te laat te komen.

Op sollicitaties, doktersafspraken, dates, cursusavonden, kroegavondjes, etentjes, vergaderingen, sporten, terrasavondjes. Noem het maar op en ik ben dus standaard minimaal een paar minuten te laat. De kenners calculeren dit al in en zijn zelf ook gewoon iets later. De mindere kenners, die laat ik het even weten dat ik echt onderweg ben. By the way, dokters lopen zelf altijd uit dus die paar minuten merken ze niet eens. Bij de (sporadische) dates kom ik ook vaak bewust iets te laat, anders moet je zo awkward gaan wachten. Bij sollicitaties is het wel een dingetje, maar never ever niet door aangenomen als dat helpt. Voor de rest is het niet aan te raden.

Maar waarom zou ik 10 minuten van te voren aanwezig zijn bij iets, vertel het me?[/fusion_title][fusion_text]In Nederland heerst er nogal een stipt op tijd iets. Het liefst ben je 10 minuten van te voren aanwezig want dat is netjes. Waarom zou je er in godsnaam 10 minuten van te voren zijn. Voor wie? Je hebt toch pas 10 minuten later afgesproken of zie ik dit verkeerd? Oké, ik ben dus bij een bepaald aantal gelegenheden wel 10 minuten van te voren aanwezig. Maar waarom zou ik 10 minuten van te voren aanwezig zijn bij iets, vertel het me?

Mensen irriteren zich er dan ook aan als ik te laat ben want had je nou niet een paar minuten eerder weg kunnen gaan. Het had gekund, is niet gelukt. Maar is het nu echt een ramp om 5 minuten later te beginnen. De meeste klokken lopen niet eens gelijk. Chill een beetje out. Ga een paar maanden in Zuid-Europa werken. Dan wen je er wel aan. Daar is de tijd sowieso ongeveer. Dus een paar minuten is nog ruim optijd.De ergste zijn die geïrriteerd gaan doen om die paar minuten maar nog niet aan de lijn hebben gehangen. Dus daar gewoon opgefockt (sorry voor het taalgebruik) op je zitten te wachten.

Ik kan inderdaad eerder weg gaan maar dan kom ik geheid in de grootste file van het land terecht, stopt de trein met rijden of is m’n band lek. (Het gebeurt me echt, want rekening met files houd ik dus echt wel.)  En sta ik eerder op dan doe ik alles te langzaam en kom ik nog steeds te laat. (Oké, hier kan ik op zich wel iets aan doen.) Het gebeurt wel eens dat ik er vroeg ben maar dan sta ik uiteindelijk weer te lang ergens te ouwehoeren en ben ik nog te laat. Het is het lot.

Mochten jullie nu echt willen dat ‘we’ op tijd komen, haal ons dan gewoon op. Dan kan er weinig fout gaan. En anders: sorry, namens alle laatkomers. Maar wat zijn die paar minuten nu op een mensenleven?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Related stories

Geef een reactie

Quote of the week

BEST GELEZEN