Hangry

Om de paar uur moet ik eten. Zeker één keer in de 5 uur maar liever vaker. Eet ik niet binnen dit tijdsbestek dan kan ik echt hangry worden. Hangry is een emotionele en psychologische reactie op honger. Kortom je wordt onuitstaanbaar van de honger. Voor iedereen die zegt dat dit klinkklare onzin is en je, je niet zo moet aanstellen, er is onderzoek naar gedaan door IFL Sience. Leest u hier het originele artikel en hier de Nederlandse uitleg.

Op een doordeweekse dag gaat het allemaal prima qua voederen en honger. Er is structuur en ik kan regelmatig eten. Op een drukke dag, of op een dag waar structuur ver te zoeken is, vergeet ik nog wel eens te eten of is er simpelweg geen tijd voor geweest. Dan is het hongergevoel geweest en denk ik dat ik het nog wel een paar uur zonder eten red. Grootste fout uit m’n leven. Ik moet tijd maken voor eten.

Ik word stront chagrijnig en gemeen. Onuitstaanbaar kan ik het wel noemen. A.k.a. Hangry. Probleem is alleen dat ik het zelf niet heel erg door heb. Totdat ik aan een tafel ben gezet en ik eten kan bestellen of een broodje in m’n handen krijg met de blik HIER, ETEN. Daarna kom ik weer tot mezelf. Eerder niet. Stel ook niet de vraag: ‘Heb je honger?’ Dat is de grootste fout die je kan maken. De versoepeld de gang van zaken niet.

In mijn vriendinnengroep hebben drie van de vijf personen last van Hangryness. (Is dit een woord?) Als je samen op vakantie bent kan dat de gemoederen hoog laten opkomen. Dan wordt er per direct door de overige twee besloten dat we gaan eten en een half uur later is alles weer koek en ei. Zij kunnen er na bijna 10 jaar mee omgaan.

In mijn familie is het ook een bekend fenomeen en ben ik ook niet de enige. M’n tante en neefje leiden ook aan hangry. Geloof me, dagjes uit met de hele fam kunnen hierdoor kleine struggles leveren. Er zijn momenten waar we dan ineens een liga in onze handen krijgen of we spontaan het eerste de beste aggenebbis café ingaan om te gaan eten. Na jarenlange ervaring kunnen ze er mee omgaan.

Dus tipje van Esli, vraag nooit aan iemand die bloed chagrijnig is omdat hij of zij nog niet heeft gegeten of hij of zij honger heeft. Je kunt hoogstens vragen van: ‘Wanneer heb je voor het laatst gegeten?’ Is het antwoord 3 uur of langer geleden… abort plans en ga eten met ze. À la minute. Ik herhaal, à la minute.

Graag nog een groot applaus voor iedereen die met mij omgaat in tijden van hangryness.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Related stories

Geef een antwoord

Quote of the week

BEST GELEZEN