BOOS

Wees maar niet bang dit is geen slap aftreksel van de Youtube-serie van Tim Hofman. Dit stuk gaat over serieuze zaken waar ik me heel boos om maak. Neehee, ik heb het niet over discriminatie maar over de zorg. Dit stuk wordt overigens geschreven uit persoonlijke ervaring en niet op basis van feiten uit één of ander onderzoek. Dus vind wat je er van vind maar ik wind me er al een paar weken over op en vind het allemaal niet kunnen.

Maar Es, verlos ons uit onze nieuwsgierigheid waar wind je je zo over op in de zorg? Daar komt ie lieve lezers: Mijn oma, 80 jaar oud, is te oud om geholpen te worden aan haar pijn. TE OUD?! WTF. Ja, te oud. Het arme mens sterft van de pijn en kan niet geholpen worden. Zo werd ons, mijn familia, dat natuurlijk niet verteld toen Grams heel veel pijn had.

Nee hoor, de eerste keer dat de pijn te veel werd en we dachten dat ze opgenomen zou worden in het ziekenhuis werd ze 5 uur later met nog meer pijnstilling naar huis gestuurd. Want ze wisten niet waar de pijn vandaan kwam dus kan je weer naar huis. Leuke sidenote: ze waren vergeten het infuus uit haar arm te halen. Kleinigheidje houd je hè. Dus oma weer thuis. Opa en oma redden het wel samen. Ze sliepen nachten amper door de pijn die oma heeft. Maar het ziekenhuis kan niets doen.

In het weekend werd de huisartsenpost weer gebeld, want pijn was onleefbaar. De vrouw aan de telefoon is ten eerste al mega verbaasd over de hoeveelheid pijnstilling die ze mag hebben maar dat terzijde. Huisarts komt langs en verteld m’n oma dat ze de medicatie verkeerd gebruikt. Ja, wij waren allemaal ook erg verbaasd want ze gebruikt deze medicatie al een tijdje en het ziekenhuis een kleine week daarvoor heeft daarover niets verteld.

Nu, zijn we weer een week verder en oma wordt vandaag na een halve week ontslagen uit het ziekenhuis. Ze heeft daar met wat stampij tot vandaag gelegen. Er is nu wel voor thuiszorg gezorgd. APPLAUS. Ze zijn er achter gekomen dat ze een hernia heeft op vier plekken maar daar kunnen ze niets aan doen want te oud en te veel risico. Dus verassend genoeg gooien we de pijnstilling WEER omhoog. Is dit serieus het enige wat ze kunnen doen, pijnstilling verhogen? Er kan een hart 3-d worden geprint (overigens facking awsome) maar een vrouw van 80 haar pijn wegnemen niet. Beetje krom in een wereld waar de mens toch echt 100 kan worden. Toch is 80 echt te oud. Dat houdt in dat mijn oma nog heel mijn 21-jarige mensenleven met heel veel pijn moet leven. Dat vind ik wonderbaarlijk en maakt mij BOOS.

Ik weet dat jullie in het ziekenhuis allemaal ontzettend je best doen om mensen in leven te houden en iedereen de beste zorg te geven waar mogelijk. Dat geld waarschijnlijk hierin een grote rol speelt begrijp ik maar dat ik me hierover boos maak, snappen jullie toch hopelijk wel.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Related stories

Geef een reactie

Quote of the week

BEST GELEZEN