A girl in a mens world

Ben ik net zo goed? Word ik anders behandeld? Is m’n beoordeling wel goed of is het omdat ik een meisje ben? Vragen die dagelijks door mijn hoofd spoken en altijd onbeantwoord zullen blijven. Tuurlijk wel eens een grapje hier, van ‘oh dat krijg je wel voor elkaar, alleen even met je ogen knipperen’ maar verder dan dat komt het eigenlijk nooit. Toch blijven die vragen altijd maar in je hoofd spoken… Waarom? Dat mag Joost weten.

Echt anders voelt het eigenlijk niet als meisje in het techniekwereldje, misschien af en toe een beetje.. Toch werd het verschil vlak voor de vakantie toch even benadrukt. We hadden een barbecue voor het team van een project op Texel gehad. Niet heel groot, wel gezellig! Op de terugreis op de boot zaten we nog even koffie te drinken waar het over een andere stagiair ging die MBO Infra studeert. Hij loopt voor 10 weken stage en het gaat niet helemaal zoals ze zouden willen. Op dat moment klapt één van de assistant-uitvoerders uit de school tegen mijn begeleider ‘Maar zou je hem net zo beoordelen als hij net zulke (ik citeer) ‘dikke memmen’ heeft als zij?’ Dit was voor het eerst dat ik het verschil écht merkte tussen mannen en vrouwen. Ik geloof best dat het allemaal iets makkelijker gaat als vrouw in de techniek, ze zijn ten slotte schaars. Maar zo, zo recht voor zijn raap had ik het nog niet gehoord. Op het moment dat de uitvoerder dit zei reageerde er eigenlijk niemand zoals hij had gehoopt. Niemand lachte, het bleef even stil en eigenlijk werd er amper op gereageerd. Met m’n stagebegeleider heb ik in de auto hier nog even om gelachen, zo van: ‘Zei hij het echt?!’ De volgende dag heb ik nog een aantal keer tussendoor hierom gelachen met m’n stagebegeleiders, met verbazing over wat deze assistent-uitvoerder had gezegd. Ik kreeg deze dag toevallig ook een reflectieverslag ingevuld terug van m’n stagebegeleider en heb toen nog even gevraagd of hij het wel eerlijk had ingevuld, of dat ik een nieuw verslag moest inleveren omdat ik een meisje was…

Ik heb eigenlijk nooit het gevoel gehad dat ik anders werd beoordeeld, hoewel het wel eens tegen me is gezegd dat omdat je een vrouw bent, je het van tevoren al goed doet. Ik sta daar anders in, ik vind namelijk dat je jezelf juist meer moet bewijzen. Als je het niet goed doet, maak je namelijk juist alle clichés waar. (‘Oh zie je wel, dat blondje denkt alleen maar dat ze het kan!’) Hoe de praktijk is: ik zal er nooit achter komen. Mannen blijven van Mars en vrouwen van Venus. Voor mijzelf leg ik de lat hierdoor hoger, ik wil laten zien dat ik het kan en dat ik het ook goed kan. Afgelopen maanden leer ik stukje bij beetje om daar meer rust in te vinden. Ik laat me niet meer gek maken door wat anderen misschien wel van me denken, maar wil mijn eigen ding doen. Als ik het gevoel krijg dat mensen denken dat ik het goed doe omdat ik een meisje ben, leg ik het nu juist meer naast me neer. Natuurlijk blijf ik het lastig vinden, maar stukje bij beetje lukt het steeds beter.

Ik denk dat iedereen die dit vakgebied heeft gekozen dat heeft gedaan omdat hij/zij er passie voor heeft – niet om de hoeveelheid mannen dan wel vrouwen om je heen.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Related stories

Geef een reactie

Quote of the week

BEST GELEZEN